După luni de pregătire, echipa ARD-SE și OPTAR este gata să plece la drum

Prima întâlnire de informare a publicului desfășurată în cadrul proiectului de realizare a primei Strategii naționale de încurajare a mersului cu bicicleta este cea din Regiunea de dezvoltare N-E și va avea loc la Iași în perioada 28 – 30 iunie. Harta cu Regiunile de dezvoltare poate fi consultată aici

Scopul întâlnirii este de a pregăti publicul să contribuie cu propuneri fezabile la realizarea Strategiei în conformitate cu principiile care trebuie să guverneze o dezvoltare durabilă a mobilității urbane. 

Echipa proiectului a trimis invitaţii catre autorităţi şi asociaţii, dar, dacă mai există reprezentanţi de asociaţii sau instituţii din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava sau Vaslui care ar dori să participe la întâlnirea de la Iaşi, îi rugăm să ne contacteze urgent pentru a le trimite invitaţii de participare. Este important de reţinut faptul că cheltuielile de participare la această întâlnire sunt acoperite din resursele proiectului, în limita alocată. Întâlnirea de la Iaşi este singura din Regiunea N-E.

Tot mai mulți membri ai comunității şi tot mai multe companii propun autorităţilor locale proiecte ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor pentru utilizarea bicicletei, fie că este vorba despre reducerea poluării, de îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban sau de un stil de viaţă sănătos. Tocmai de aceea, în cele 3 zile de întâlniri experţii proiectului vor pune accent pe pregătire participanţilor de a formula politici publice, dar se va discuta şi despre  modul în care pot fi reduse congestiile urbane prin dezvoltarea durabilă a mobilităţii. 

La sfârșitul întâlnirilor cei prezenţi vor fi pregătiți să contribuie cu opinii la realizarea Strategiei dar şi să aducă argumente bine documentate în cererile pe care le vor formula către administrațiile locale referitoare la dezvoltarea transportul alternativ. Nu este de neglijat nici faptul argumentele vor fi utile și în comunicarea cu membrii comunității astfel încât, împreună cu autoritățile, să găsim soluții specifice pentru problemele locale.

În următoarele 3 luni echipa va avea încă 7 întâlniri regionale: 

București 19 – 21 iulie
Cluj Napoca 26 – 28 iulie
Craiova 2 – 4 august
Brăila 23 – 25 august
Ploieşti 30 august – 1 septembrie
Timișoara 13 – 15 septembrie
Brașov 27 – 29 septembrie

Părerile tuturor participanţilor la celelalte 8 întâlniri vor fi luate în considerare atunci când experții noștri vor realiza draftul primei Strategii naţionale de încurajare a utilizării bicicletei.

Întâlnirile au loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatului dintre ONG-uri și administrație pentru promovarea modalităților durabile de transport în interiorul localităților” Cod SIPOCA/cod MySMIS 110839.